Scrapping & Foto – Fotografera det som intresserar dig

Det händer alla som sysslar med scrapbooking att man då och då hamnar i ett slags slentrian och att man mest tycker att man upprepar sig. En av de bästa metoderna för att känna lust igen och för att hitta nya infallsvinklar är enligt min erfarenhet att gå tillbaka till själva ursprunget för scrapbooking: fotografering. Min enkla teori är att för att förnya din scrapbooking så kan det räcka med att förnya ditt sätt att fotografera.

Ta foton som berör dig

Många av oss tar foton ”av gammal vana”. Vi fotograferar släkt och vänner, våra barn och vid högtidstillfällen. Det är det vanliga. Ett annat sätt att ta foton, som jag själv ägnat mig åt mycket det senaste året, är att ta foton av saker och skeenden som intresserar mig. Eller rättare sagt: av saker som BERÖR mig. Och det kan vara i princip vad som helst. Hela poängen med denna typ av fotograferande är att öppna upp perspektivet och börja skildra med kameran istället för att bara dokumentera.

Berätta med din kamera

De foton som brukar beröra mig, som jag skrattar eller gråter eller känner något specifikt inför, är bilder är fotografen berättar något med sin kamera. Lite pretantiöst skulle man kunna säga att det handlar om att ta bilder med hjärtat istället för med ögat. Ett vanlig misstag man gör som fotograf är att ställa sig mitt i skeendet och regissera det. Att man helt enkelt talar om för människor hur de ska agera framför kameran; stå! sitt! le! skratta! var glad!…och så vidare. Och handen på hjärtat: hur många såna bilder känns egentligen äkta, närvarande? Inte många.

Prova istället att vara som ”en fluga på väggen” när du fotograferar och ta dina bilder som en verkligt snitt ur vardagen. Som fotograf är tanken att du ska betrakta och skilda, inte regissera.

Att fotografera det som intresserar dig handlar verkligen om just att intresset och passionen ska lysa igenom dina bilder. Vad som intresserar dig är inte viktigt egentligen; det kan vara allt ifrån extremsporter till snäckor på stranden. Poängen är att om du tar bilder med hjärtat så kommer känslan och estetiken i dina scrapbookingalbum att nå helt nya höjder.