Scrapbooking & embossing

Det är fint med textur och dimensioner i scrapbooking och ett trendigt sätt att skapa dimensioner är med såkallad torrembossing. Torrembossing är en teknik som framförallt brukar användas av kortmakare, men det börjar blir mer och mer vanligt bland scrapbookare. Rätt använd torrembossing kan verkligen sätta den där extra piffen och lyfta ett scrapbooking album till gudomliga höjder.

Embossa i Scrapbooking på flera olika sätt

Torrembossing kan utföras på flera olika sätt. Gemensamt för embossing (som betyder ungefär ”upphöjning”) är att man vill påverka papprets yta på olika sätt så att man får ett upphöjt mönster eller motiv i det. Den stora skillnaden är om man embossar för hand med en handverktyg, en så kallad stylus, eller om man använder en särskild embossingmaskin eller kombinerad embossing/die cut-maskin. Med en stylus så kan man embossa antingen efter egna motiv eller så kan man använda särskilda stenciler och plattor.

Med en embossingmaskin behöver man förutom själva verktyget en embossingfolder eller embossingplatta samt diverse olika saker som följer med embossingmaskinen. Det finns flera olika maskiner på marknaden, i princip är det bara att söka på nätet. (själv använder jag gärna Spellbinders från Wizard.

Teknik & Material för Embossing i Scrapbooking

Det första du börjar med är såklart att välja ut vilket material som du vill embossa. Sedan kan man välja vad man ska embossa det med för mönster och motiv. Man kan embossa i många olika material. Det vanliga är att embossa i en helt vanlig cardstock, men du kan även prova exempelvis olika papper, akryl, plast, chipboard eller foton.