Lim & Tejp för Scrapbooking – tips på olika produkter


Själva ordet lim får mig direkt att tänka på lekskolan och olika typer av klipp och klistra – sessioner tillsammans med mina barn. Lim i scrapbooking har visserligen vissa likheter med dessa minnen, men mer sofistikerat och syftesinriktat. Dagens scrappare har tillgång till ett brett utbud av lim och tejper för att göra det lätt att sätta fast foton och scrapbooking-dekorationer.

Viktigt när du väljer lim och tejp för din scrapbooking är att försäkra dig om att produkterna är arkivsäkra och syrafria. Billigt lim med dålig kvalitet och hållbarhet kan förstöra och bryta ner dina bilder. Du har säkert sett detta i album, hur limmet gulnat och slutat verka. Precis som med allt annat i scrapbooking får du prova dig fram med olika sorter och se vilka som passar dig bäst.

Så använder du olika limprodukter för scrapbooking

Lim på flaska

Ett lim på flaska är ett tunt, flytande lim vilket innebär att man måste vara koncentrerad och försiktig när man använder den. Ett lim på flaska är vanligtvis occkså ett lim som tar lång tid att torka men när du väl torkat, ja då sitter det hårt och beständigt. En vanligt misstag är att man använder för mycket lim än vad som är nödvändigt och att pappret därmed ”bubblar” sig. Är du osäker på vilken mängd som är det rätta så kan du alltid provlima först. Användningsområden inom scrapbooking är framförallt små dekorationer och objekt som kräver precison och häftmomentet.

Limpenna

Limpennor finns med flera olika spetsar och funktionen bygger på att pennan avger lim när man pressar den mot underlaget; alltså precis som du skriver med en vanlig penna. En limpenna är perfekt när man ska limma pyttesmå saker på en scrapbookingsida, till exempelvis små figurerar eller bokstäver.

Limstift

Limstiftet är själva sinnesbilden för klipp-och klistra projekt och innehåller ett tjockt lim som snabbt torkar och som sällan får papper att bubbla sig. Perfekt för att limma foton och pappersbitar.

Limapplikator

En limapplikator är en maskin som man kör sina foton igenom och som därefter blir självhäftande (när man tagit bort skyddspappret). Särskilt effektivt när man jobbar med vellumpapper och utstansade pappersfigurer.