Scrapbooking – så bevarar du dina minnessaker för lång hållbarhet

En vanlig definition på scrapbooking är konsten att bevara minnen på ett systematiserat sätt. Rent praktiskt innebär det att du som scrappare står inför flera utmaningar vad gäller att arkivera och bevara minnessaker av olika sorter. Tidningsurklipp, gratulationskort, vykort, kartor, brev, pressade blommor, hårlockar – listan kan göras lång på minnessaker vi arkiverar i vår scrapbook. Men hur bevarar man dessa minnessaker på bästa sätt? Och hur skapar du förutsättningar för att lång hållbarhet? Här följer några råd och rön:

Kopiera dina minnessaker

– Vill du scrappa gamla papper och dokument såsom betyg, tidningsurklipp etc, kan du med fördel kopiera över dem till ett syrafritt papper och använda dessa kopior i ditt album. Detta ”knep” gäller förövrigt alla dina viktiga minnessaker: ta kopior! Det är alltid bra att ha när man scrappar, för misstag sker titt som tätt och en kopia ger en andra chans att göra rätt.

Använd arkivsäkra lådor

-Förvara alltid dina gamla minnessaker i en arkivsäker låda, och håll minnessaker separerade från foton så att de inte kommer i kontakt med varandra. Detsamma gäller när du placerar foton och minnessaker i ditt album. Skapa alltid någon form av barriär emellan dem. Exempelvis kan du skydda dina foton med en fotomatta av papper, kartong eller liknande.

Arkivsäkra kuvert

-Ett sätt att skydda gamla minnessaker på en scrapbookingsida är att stoppa dem i ett arkivsäkert kuvert och sedan fästa kuvertet direkt på sidan.

Bomullsvantar

– Det låter kanske som hämtat ur ett CSI – avsnitt, men det är faktiskt rekommenderat att du använder bomullsvantar när du hanterar gamla dokument. Detta för att skydda dem från smuts, damm och fetter.

Buffringsspray förlänger papprets livslängd

– Det finns speciella konserveringsprodukter, såsom exempelvis ett buffringsspray, som kan öka hållbarheten på gamla dokument och tidningsklipp. Är du osäker på hur du ska behandla en minnessak som känns viktig och värdefull, kan du alltid kontakta en professionell konservator för att få råd och hjälp.