Så förvarar du dina verktyg för scrapbooking


Alla som sysslar med scrapbooking vet att verktygen och materialet är en synnerligen viktig del av skapandet. Och få saker är så frustrerandesom att börja sin scrapbooking med att lägga onödig tid på leta efter verktyg. Eller upptäckka att dyrbart material har blivit förstört på grund av dålig förvaring eller slarv. Här följer ett par tips på hur du förvara dina scrapbookingprylar på bästa sätt.

ALBUM. Alla dina scrapbookingalbum ska du förvara i upprätt position. Och se till att det finns nog med plats så att de inte pressas ihop mot andra album.

PAPPER. Samtliga papper och papperstillbehör ska förvaras på en ren, torr plats. Undvik direkt solljus och förvara helst dina papper horisontellt. Då håller de spänst och kvalitet bättre.

PENNOR. En av de viktigaste sakerna att tänka på när det gäller förvaring av pennor är att de inte ska torka ut. Det undviker du genom att sätta på hylsorna ordentligt och inte förvara pennorna i närheten av en värmekälla. Förvara gärna pennorna stående.

STÄMPLAR. Dina stämplar för scrapbooking ska alltid rengöras med ett speciellt rengöringsmedel eller varmt tvålvatten efter varje användning. Torka alltid stämplarna ordentligt och se till att få bort all färg. Förvara sedan stämplarna i en damm-och smutsfri miljö.

STANSAR. Precis som stämplarna ska du förvara dina stansar på en torr, dammfri plats. Fukt och damm gör nämligen så att stansarna rostar och blir
förstörda. Du kan slipa stansarna genom att stansa genom tjock aliminiumfolie eller fint sandpapper.

SCHABLONER. Schabloner är visserligen en slit och släng produkt, men det finns även schabloner som håller för längre bruk och som du kan förvara med förnuft. Rengör bättre schabloner med varmt tvålvatten för att avlägsna färgrester. Du förvarar med fördel dina schabloner i pärmar, fredade från dam och smuts.