Schabloner för scrapbooking

Schabloner är ett viktigt element i scrapbooking, inte minst för att skapa nya former och mönster på exempelvis foton, bilder, text och dekorationer. En schablon är ett utskuret mönster av plast, kartong eller tjockare papper. Man kan göra det själv eller så kan man köpa dem färdig. För dig med internetuppkoppling finns det massor av mönster för schabloner på nätet att skriva ut alldeles gratis.

Som sagt finns schabloner i en mängd olika storlekar, former och teman. Geometriska figurer, bårder, hjärtan, djur, diverse figurer – med en schablon kan vem som helst skapa roliga mönster och forma foton och bilder till något annorlunda och intressant.

Så använder du schabloner

Det är inte svårt att använda schabloner. Du börjar med att trycka schablonen med ett fast grepp mot pappret med ena handen. Den andra handen använder du för att dra upp konturerna innanför eller runt schablonen. Eftersom du sedan ska klippa eller skära så använder du med fördel en blyertspenna när du ritar konturerna eller en penna med så kallat försvinnande bläck. När konturerna är på plats är det bara att ta bort schablonen och klippa (eller skära) efter den utritade formen.

Skrivschabloner skapar snygga mönster

Personligen så använder jag ofta så kallade skrivschabloner av smalare karaktär för att skriva snygga och exakta mönster mellan, bredvid, över och under min text. Jag använder dem också för att göra roliga bakgrunder till mina foton och bilder. Ett tips är dock att inte använda schabloner för sakens skull. Proffsig scrapbooking handlar mycket om att hitta harmoni i dekorationerna, och tänk på att schablonerna ska ha ett tydligt syfte på din scrapbookingsida; blir sidan snyggare av att ta bort vissa schabloner eller mönster skapade av schabloner, så ska du givetvis göra så. (Detta påpekar jag eftersom jag vet hur roligt det är att använda schabloner och att det därför lätt kan bli för mycket av det goda.)