Scrapbooking Album

Ett av dina första inköp som scrappare är ett scrapbooking album. Dessa finns i en uppsjö av varierande storlekar och stilar. Det första du bör fundera på när du ska köpa ditt album är just storleken. Storleken ska ju passa ihop med formen på dina foton och bilder och övriga minnessaker, men även med den tematiska stilen och designen som du vill skapa. Skrymmande saker som tidningsurklipp, maxade porträttbilder och födelsedagskort kan exempelvis kräva ett album i större storlek, medan en liten samlinga av foton kan komma till sin rätt i ett mindre album.

En annan viktig del är att du väljer ett album som passar för scrapbooking. Essentiellt är att albumet är arkivsäkert och kan bevara dina minnen och foton utan att förstöra dem.

4 typer av scrapbooking album

Spiralbundet album

Mitt favoritalbum! Perfekt för projekt för ett visst antal sidor, såsom exempelvis presentalbum. Här är sidantalet fast och det får man anpassa sig efter, men det finns även album som man kan utöka.

Skruvbundet scrapbooking album

Detta är ett album som hålls ihop med skruvar som gör det möjligt att lägga till eller byta plats på sidorna. De flesta såna här album innehåller ett antal startsidor och sen får man köpa till påfyllningssidor och extra skyddsplats vid behov.

Ringbundet album

Denna typ av album kan utökas till hela ryggens bred. Sidorna placeras ofta i plastfickor som i sin tur placerats på ringarna och som enbart är öppna i överkanten. Om man använder ett ark papper för varje sida är det superenkelt att ändra ordningen på sidorna.

Plastbandshängt album

I detta album sitter sidorna uppträdda på plastband med kraftiga klämmor/öglor. Dessa album ligger platt när de är uppslagna och sidorna på ett uppslag ligger tätt intill varandra, så att man inte ser bindningen. Även i detta album kan man successivt fylla på med fler sidor eller byta plats på dem.