Scrapbooking med syrafritt papper

Det talas ganska mycket om hur viktigt det är med scrapbooking på så kallat syrafritt papper, men vad innebär detta egentligen? Och varför är det viktigt?

Ett syrafritt papper har ett neutralt eller antydan till basisk ph-värde. Rent generellt kan man säga att ett syrafritt papper har högre kvavalitet med ett struktur uppbyggd av tåliga cellulosafibrer. Dessa fibrer ser ungefär ut som spagettitrådar tvinnade runt om kring varandra och förslitningar innebär i princip att dessa fibrer lossnar från varandra och går av. Skillnaden mellan ett syrafritt papper och ett vanligt, låt säg tidningspapper, är att det sistnämnda har behandlats under tillverkningen med syror. På så vis har detta papper en ”sur miljö” redan från början, vilket gör att papprets fibrer fräts sönder och löses upp under en mycket snabbare takt än syrafritt papper. I folkmun talar man om att ett papper ”gulnar”. Ett högkvalitativt syrafritt apper kan däremot stå emot nedbrytning i hundratals år – i vissa fall i tusentals.

Sålunda: vill du att dina scrapbooking album ska stå emot tidens tand på ett värdigt sätt, är ett syrafritt papper att föredra. Och vem vill inte det? För det är ju vad scrapbooking handlar om. Att bevara minnen, händelser, spåren i vår vardag, inte bara för våra nära och kära idag utan även för våra efterlevande.

Måste man använda syrafritt papper när man scrapbookar?

Nej, såklart inte. Det finns ingen som tvingar dig att använda syrafritt papper och du är fri att göra precis vad du känner för. Anser du att dina scrapbooking alster är något av en färskvara så behöver du ju inte bry dig om att pappret gulnar efter ett tag, eller hur? Är du däremot rädd om din scrapbook och vill bevara den i flera år framöver, ja, då är syrafritt papper det enda riktiga valet.

En kommentar till “Scrapbooking med syrafritt papper”

Kommentarer inaktiverade.