Scrapbooking tillbehör – Papper

Urvalet av papper för scrapbooking är idag helt enormt och det kommer ständigt nya färger och former. En av de vanligaste storlekarna på papper är 12 x 12 tum men i Sverige är det såklart även väldigt populärt med A4-storlek.

En sak är extra viktigt när du väljer papper för scrapbooking: att pappret är syrafritt. Ett syrafritt papper är nämligen ett slags försäkring på att pappret kommer hålla ett bra tag (typ hundratals år) och inte gulna eller förstöras. (Läs mer om syrafritt papper här om du är intresserad). Ett annat tips är att skaffa en bra förvaringsmapp så att du kan systematisera och organisera dina papper. Det låter kanske inte så roligt men är helt oumbärligt för att effektivisera din scrapbooking. Det sista man vill göra när det är dax att scrappa är nämligen att lägga en massa tid på att leta efter sitt material. Överhuvudtaget är organisering a och o i scrapbooking.

Scrapbooking papper = mycket att välja på!

Åter till papper. Som sagt kan du välja mellan hundratals färger, mönster och motiv, strukturer, och storheter såsom vellumpapper, broderat papper och inte minst olika typer av vackert handgjort papper (en personlig favorit!). Vellumpapper är ett genomskinligt papper som till exempel kan användas till moln, ballonger eller bubblor eller till fickor för förvaring av kort.

En bra tumregel när du väljer papper är att utgå ifrån dina bilder. Sålunda att välja ett papper som passar bra ihop med dina bilder. Men var inte rädd för att prova olika kombinationer och varianter. Har du en naturlig känsla, ett öga för design, så kommer du ganska snabbt att se vilken papper som passar med dina bilder och vilket som går bort.

Pappret är inte stjärnan i föreställningen…eller?

Personligen brukar jag tänka på pappret som ett slags bakgrund i scrapbooking och ett element som är till för att framhäva och förstärka mina foton; eller alternativt att förstärka den historia jag vill berätta med min scrapbooking. Jag är med andra ord inte ute efter att göra pappret till ”stjärnan i föreställningen”. Ett rutigt eller skrikigt papper kan lätt ta fokus från dina vackra bilder och dekorationer så välj alltid papper med omsorg!