Scrapbooking tillbehör – Pennor, öljetter och klistmärken

Olika pennor för scrapping

Välja penna låter kanske inte som en viktig sak när du ska scrappa, men faktum är att typen av penna du väljer kommer påverka hur länge skriften håller. Leta därför efter syrafria, permanenta pennor eller tuschpennor med fin spets till handskrift i bilderna. Jag tycker i detta avseende att zig-pennor är mycket bra. Sen är det även bra att införskaffa pennor av olika tjocklek, inte minst för att få det gör sig bra som ett enskilt designelement med olika former och stilar på texterna.

Så kallade kalligrafipennor är ofta härliga att skriva med. Förutom pennor i silver, guld och andra färger finns det också stämpelfärger som man kan använda till trevliga motiv. Kritor kan användas för att ge lite extra färg och ”tryck” på sidorna. Men du kan även använda dem för att betona och skugga stansade bokstäver och figurer, foton och rivna papperskanter. Ett tips är att lägga på krita med en påstrykare för ögonskugga eller bomullstopps och fixeras sedan med en spej för att konservera resultatet.

Öljetter och klämnitar

Öljetter och s.k klämnitar är kul tillbehör och dekorationselement i scrapbooking och finns att köpa i massor av färger, storlekar och former. Vanliga former är exempelvis hjärtan, stjärnor, blad och blommor. Dessa ser man ofta i scrapbooking till exempel som knappar på snögubbar eller att sätta fast foton, papper, biljetter eller etiketter med. Till öljetter så behöver man ett öljettverktyg och ett underlag, samt en hammare. Klämnitar är som ett slags variant på öljetter men lättare att använda. De sticks bara in i ett hål och viks ut på baksidan.

Klistermärken och gnuggisar

Klistermärken och gnuggisar i form av bokstäver, text och figurer ger sidorna en mer personlig prägel. Gnuggisar gnids på pappret eller fotot med en glasspinne eller liknande. De kan användas i rubriker, bildtexter eller för att förstärka ett tema. Det finns både klistermärken och gnuggisar för olika högtider, födelsedagar, semester, bröllop, barn och inbjudningar med mera, med mera.