Scrapbooking tillbehör – saxar och skärverktyg

Det går såklart bra att använda en helt vanlig sax när du scrappar men eftersom saxen är det verktyg du sannolikt kommer använda mest så…ja, lägg lite monetära resurser på en bra sax (exempelvis en fiskars), det kommer löna sig i längden. Som komplement är det även bra att investera i en pappersskärare som ger raka, fina kanter på papper och foton. En papperskärare är dessutom utrustad med måttskala, som gör det enkelt för dig att måtta och skära rätt storlekar.

Olika saxar för scrapbooking

Det kan även vara en god idé köpa på dig ett antal olika saxar som du bara använder till scrapbooking. Jag tänker då framförallt på så kallade precisionssaxar med distinkt spets och ergonomiskt grepp. Även mönstersaxar som klipper vågiga, rivna, oregelbundna frimärkskanter är najs.

Därutöver finns det massor av andra skärverktyg och verktyg för att skapa mönster. Bloner av hårdplast kan användas för att skära ut bokstäver, etiketter och figurer i olika material såsom foton, kartong, vellumpapper och strukturpapper. Vissa mönsterknivar består av en roterande skalpell som ligger tätt intill kanten i schablonen.

Viktigt med bra skyddsunderlag

När du använder denna typ av skärverktyg är det viktigt med ett bra skyddsunderlag. Det finns flera att välja mellan, själv gillar jag att använda kartong eller en såkallad självläkande skärmatta, vilket är vad det låter: en matta där konturerna efter beskärningen försvinner av sig själv.

Ritschabloner kan även användas när man vill sätta färg eller mönster på dina scrapbooking-sidor. Själv tycker jag om att använda en svamp tillsammans med ritschabloner och färglägga med tusch, kritor, bläck eller flytande färg.

Olika typer av stansar är också vanliga verktyg i scrapbooking och jag skulle rekommendera dig att köpa en bra hörnstans som kan användas för att runda av hörn på foton och papper eller skapa andra typer av mönster i hörnen. Det finns även många praktiska och fina bårdstansar att skapa snygga mönster i pappersbårderna med.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *