Skapa en scrapbookingsida i 7 enkla steg


1. FOTON. Börja med att välja ut foton och bilder. Foton är det absolut viktigaste på din scrapbookingsida. Därför ska du välja med omsorg. Att skapa bra scrapbooking handlar till stor del om att skapa stämning och olika slags teman. Och det är ofta som dina bilder bär med sig ett tema du kan bygga vidare på. Ta god tid på dig och välja bara de bilder du tycker är finast.

2. PAPPER. Vilket färg du väljer på pappret kan göra skillnad mellan en fin och en ful scrapsida. Visserligen är smaken som baken och vi gillar alla olika typer av färgsättningar, men alla kan vi nog vara överens om att pappersfärgen kommer sätta stor prägel på din sida. Välj därför färger som du anser förmedla den rätta känslan och som lyfter fram dina foton.

3. DESIGN. En välbalanserad design är a och o i proffsig scrapbooking och något man lär sig med tiden. Det finns många olika sätt att skapa bra design och många går på känsla medan andra följer klassiska designregler. Mitt tips är att du alltid provar att flytta runt dina bilder innan du klistrar fast dem och var inte rädd för att prova olika grepp och stilar.

4. BESKÄR DINA BILDER. Att klippa eller beskära dina foton på rätt sätt är något som tar tid och erfarenhet att lära sig. Genom att beskära en bild kan du tar bort onödiga element och fokusera på den känsla du vill förmedla min fotot.

5. SKAPA FOTOMATTOR. Att göra fotomattor tillhör klassisk scrapbooking och har som syfte att placeras under fotot för att skapa fokus och lyfta fram det ur sidan. Fotomattor kan även skydda dina foton och separera dem från element som kan slita på fotot eller skada det.

6. MONTERA. Med ”montera” så menar vi helt enkelt processen där du sätter fast dina foton och minnessaker permanent, med lim och tejp och andra fästtekniker.

7. TEXT OCH DEKORATION. När du skapat grunden är det dax för rubriker och text för att ge sidan liv och karaktär. En bra rubrik bör fånga sidans huvudbudskap. Texten kan vara allt från hårda fakta till subtila känslouttryck. Dekorera sidan med stämplar, stickers, gnuggisar och stansar. Tänk på att dekorationen ska lyfta fram bilderna och temat på din sida, inte dränka det i plotter.