Stämplar för scrapping

Stämplar är ett av mina absoluta favoritverktyg för scrappbooking. Det är alltid lika upplyftande att se hur något så förhållandevis enkelt som en stämpel kan ge ett så snyggt och intressant resultat på ett scrapbookingsida. Är du nybörjare på scrapbooking eller bara inte har kommit för dig att köpa några stämplar än kan du vara lugn. Det behövs absolut inte speciellt många stämplar för att du ska kunna göra mycket. Med bara ett par stämplar kan du skapa fina bårder eller spetskanter till dina foton, stämplade bakgrunder, vackra pappersfigurer och sköna detaljer.

Utbudet av stämplar är överväldigande och det finns egentligen bara ett vettigt tips inför första köpet: gå på känsla och inhandla de stämplar du tycker är snygga. Eller rättare sagt: köp de stämplar som du tror kommer få fram den design du vill ha i dina scrapbookingalbum.

Så använder du stämplar för scrapbooking

  • Applicera ett jämt lager med färg på din gummestämpel. För mycket färg kommer ge ett klumpigt resultat. Ett tips är att alltid klappa lätt meed stämpeln på dynan för att ta bort överflödig färg.
  • När du sätter stämpeln på pappret ska du använda ett stadigt och jämt tryck. Gnugga aldrig med stämpeln, då är risken att färgen sprider sig och motivet blir rörigt.
  • Efter du applicerat stämpeln är det viktigt att ge färgen tid att torka. Vanlig stämpelfärg är sammansatt för att torka fort men såkallad pigmentfärg, som brukar ge bästa resultat, kan ta upp till ett dykt

Precis som med all typ av dekoration i scrapbooking är det viktigt att du väljer stämplar som framhäver känslan och berättelsen på din scrapbookingsida och som passar designen för ditt tema. Och var inte rädd för att prova dig fram med flera olika slags stämplar och tekniker; utbudet är som sagt stort och det tar sin tid att hitta rätt!