Så skapar du en struktur för din scrapbook i 6 enkla steg

Jag har tidigare skrivit om att planera och systematisera scrapbooking för att göra hela processen så enkel och roliga som möjligt, men i det här inlägget tänkte jag bli lite mer specifik och visa dig hur jag brukar skissa upp och strukturera de olika delarna inför en ny scrapbook, eller om man så vill: inför ett nytt scrapbooking projekt. Så, nu ska jag för en gångs skulle bli väldigt konkret:)

Steg 1 – Bestäm din Titel För Din Scrapbook / Scrapbooking Projekt

Har du någon gång hittat en bok på biblioteket utan titel? Nej, givetvis inte. Och precis som ”vanliga” böcker behöver alla scrapbooking alter en titel. En bra titel kan fungera både som ett slags kompass i ditt eget projekt men framförallt vara vägledande för den som ska titta i din scrapbook. Är det en scrapbook om dig själv, om bröllopet, om ditt barn eller om något helt annat? Var tydlig i din titel och krångla inte till det. Det är ju också titlesidan i en scrapbook som sätter tonen och känslan för hela boken, så lägg alltid lite extra jobb på denna.

Steg 2 – Dekorationssidan / introduktionssidan

Denna sida brukar jag tänka på som ”frivillig” men just därför brukar den vara kul att skapa. Jag tänker på denna som ett slags ”förord” där jag brukar uttrycka, med ord eller bilder eller andra scrapbooking – elment, vem boken riktar sig till, och vem den i första hand är avsedd att glädja. Man kan också uttrycka det som att jag på den här sidan gör klart mina önskningar med boken. En introduktionssida kan därför fungera som ett sätt att göra din scrapbook mer personlig och mer intressant för läsaren.

Steg 3 – Innehållsförteckning

Om ditt scrapbooking album är indelat i olika sektioner – exempelvis veckodagar, familjemedlemmar eller andra strukturer – så kan det vara bra med en innehållsförteckning. Inte minst är det bra för att snabbt kunna orientera sig i scrapbooking-albumet och snabbt hitta rätt. Är din scrapbook av det mindre slaget, låt säg en 8-10 sidor, så behöver man absolut inte bemöda sig med en innehållsförteckning utan istället låta betraktaren upptäcka godbitarna på egen hand.

Steg 4. Sektionssidor

Med sektionssidor så avser jag sidor som används för att introducera och särskilja de olika delarna av din scrapbook. Vissa kallar de här för kapitelsidor, och jag brukar även tänka på dem som ett slags sidor med avsikt att göra det enklara att orientera sig i din scrapbook.

Steg 5. Innehållssidor

Det här steget är självförklarande och handlar helt enkelt om sidorna som utgör själv innehållet och ”berättelsen” i din scrapbook. Det vanliga i scrapbooking är att innehållssidorna innehåller mer foton och mindre avancerad design (det sistnämnda lägger man på elementen såsom titelsidan, dekorationssidan och sektionssidorna typ.)

Steg 6. Slutsida.

Att göra en specifik slutsida, (”closing page” på engelska) ser jag som något högst frivilligt när jag skapar ett scrapbooking-album. Men det kan vara riktigt najs men en sista sida som liksom avrundar och sammanfattar temat för din scrapbook. Själv brukar jag avsluta med ett tänkvärt citat eller ett foto som verkligen sammanfattar hela temat.