Tips för Papper till Scrapbooking

Papper är givetvis basmaterialet inom scrapbooking, och idag kan du enkelt välja mellan 100-tals färger, mönster, vikter, strukturer och olika utförande och design. För att vara vad man i scrapbooking sammanhang brukar kalla för ”arkivsäkert” ska pappret vara ph-neutralt, det vill säga ett syrafritt papper, samt ligningfritt. Många varianter av papper är också buffrade, vilket är en fördel i scrapbooking. Papper kan köpas i enstaka ark, i block eller i buntar. Det är alltid bra att vara noga när man väljer papper inför ett nytt scrapbooking projekt, eftersom pappret sätter en väldigt stor prägel på slutresultatet. Tänk på att blanda och matcha och försök att hitta pappersformer och pappersfärger som förstärker känslan du vill förmedla i ditt scrapbooing album.

6 olika sorters Scrapbooking Papper

1. Dekorpapper och mönstrat papper

Synnerligen användbara papper som kan sammanfoga och matcha teman. Tillgängligt i tusentals olika mönster och former.

2. Enfärgat papper

Finns i hundratals färger med olika snitt och vikt. Används som solid betoning eller tillsammans med dekor-eller mönstrat papper.

3. Kartong

Kraftigt papper som finns i en mängd färger och mönster. Passar fint att använda som grunder, som fotomattor och som figurer.

4. Vellumpapper

Ett läderaktigt papper som finns i ett antal olika färger. Brukar användas som struktor på scrabookingsidor med hår, kläd eller djurteman.

5. Mullbärspapper – min favorit av scrapbooking papper

Mullbärspapper är min personliga favvis av scrapbooking papper. Detta ärr ett vackert, tunt papper med distinkta silkesfibrer eller växtdelar. Utmärkt till sidor som ska ge en organisk och autentisk ”naturkänsla”.

6. Handgjort papper

Ger en känsla av gammaldags papper med grov yta. Fibrer, konfetti eller annat innehåll är väl synligt. Passar bra på sidor med ett slags gammaldags feeling, eller rättare sagt: när man är ute efter att skapa en sådan känsla. Exempelvis poetiska eller romantiska sidor.