Skötsel & Förvaring

Hur många gånger har du satt dig ner för att arbeta med scrapbooking bara för att upptäcka att du ägnar mer tid och energi åt att leta efterrätt verktyg än att skapa och ha kul? En av hemligheterna med produktiv scrapbooking är att ha verktygen lättillgängliga och i bra skick. Här följer ett par råd för skötsel och förvaring.

Mönstersaxar

Mönstersaxar kan med tiden bli slöa. Somliga säger att man kan slipa dem genom att klippa i tjock folie. Fila försiktigt ner alla ojämna ställen längs mönstertänderna för att kunna klippa jämnt. Kontrollera med tillverkaren innan du använder smörjmedel, eftersom detta kan förstöra plastdetaljer på saxen. Förvara saxar hängande på en knoppbräda eller liknande, sortera dem efter mönster och stoppa undan dem i plastburk eller placera dem i facken på en sybehörsväska eller liknande. Utsätt inte saxar för värme eller luftfuktighet.

Pappersskärare

Bladen kan bli slöa efter en tids användning. Se till att ha extra blad till hands och byt regelbundet. Kontakta tillverkaren om din pappersskärare inte skär rakt. Många lämnar garanti på apparaten och då kan du kanske utnyttja den. Förvara pappersskäraren plant. Utsätt den inte för hög värme för då kan den bli skev.

Hobbyknivar

Hobbyknivar kan bli klistriga av lim. Rengör dem med ett limborttagningsmedel. Förlorade skyddshylsor kan ersättas med en bit plaströr eller en kasserad pennhylsa. Somliga förvarar sin kniv instucken i ett radergummi, även om detta kan göra den slö. Byt blad ofta och var försiktig när du kastar bort gamla blad.

Mallar, schabloner, shape cutters

Mallar är ömtåliga och kan lätt skadas av ett skärverktyg eller genom att haka i varandra. Använd inte hobbykniv mot mallens eller schablonens kanter. Rita i stället mönstret med blyerts, ta bort mallen eller schablonen och skär i de ritade linjerna. Sortera upp bokstavsmallar av plast och förvara dem i en plastficka i en ringpärm. Om man lägger en bit mörkt papper mellan schablonerna/mallarna i pärmen är det mycket lättare att se mönstret.

Dekorationslinjaler

Dekorationslinjaler kan bli nedsmutsade av bläck, blyerts eller lim och kan då smutsa ner ditt nästa projekt. Torka av alla märken efter pennor och lim efter varje användning. Förvara om möjligt linjaler liggande, eftersom de kan bli skeva annars. Undvik även hög värme eller direkt solljus för att förhindra att de blir skeva.

Stansar

Tvätta bort lim från stansarna med limborttagningsmedel. Slipa slöa stansar genom att stansa genom tjock folie. För att stansningen ska bli jämn ska man försiktigt fila ner alla ojämna ställen längs mönstret. Förhindra att de häftar fast genom att stansa genom vaxat papper. Stansar kan ganska lätt plockas isär för rengöring ned rengöringsspray. Sortera och förvara stansar efter kategori i till exempel märkta plastburkar eller annat förvaringssystem. Utsätt inte stansar för hög värme.